Hem > Fadime Sahindal > Gästblogg: Göran Lambertz, justitieråd

Gästblogg: Göran Lambertz, justitieråd

Fadime har varit död i tio år. Med sin död tvingar hon oss att aldrig vända ryggen åt dem som utsätts för hedersvåld, och att aldrig blunda för övergreppen. Hon tvingar oss att handla, men också att tänka.

En stor svårighet i det svenska förhållningssättet till hedersvåld handlar om ordet ”förstå”. För vi måste förstå att hederstänkandet sitter djupt hos människor och att det kan leda till förtryck och fruktansvärda handlingar. Förstå i betydelsen begripa, fatta, inse. Men inte ett ögonblick får vi förstå förtrycket och övergreppen. Förstå i betydelsen godta, acceptera, visa respekt för. Förståelse och respekt är goda ord. Men de kan göra oändligt ont om de används för att relativisera det som aldrig kan försvaras. Och så används orden ibland.

Men måste vi inte visa respekt för dem som tänker på ett annat sätt, för dem som sätter andra värden främst? Jo, vi måste visa respekt. Och därför är ordet ”respekt” lika svårt som ordet förstå. Alla människor är värda respekt. Men när ett tänkesätt leder till handlingar som innebär förtryck av andra, måste handlingarna och tänkesättet fördömas. Inte ett ögonblick kan de respekteras. Så den förståelse och respekt vi måste känna i våra hjärtan får aldrig förleda oss att förstå eller respektera.

Fadime fordrar mycket av oss. Hon fordrar att vi tar ansvar. Och att vi aldrig glömmer eller blundar.

Göran Lambertz

—-

Göran Lambertz är justitieråd vid Högsta domstolen. Han är ansvarig för regeringens utredning av hur skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap kan stärkas genom lagstiftning, stärkt juridiskt skydd, kunskap om tvångsäktenskap samt hur man kan ändra attityder.  Lambertz har tidigare varit justitekansler. 

Läs mer om utredningen här.

 

 

 

 

Annonser
Kategorier:Fadime Sahindal Taggar:
  1. Pippi
    januari 4, 2012 kl. 9:35 e m

    Mycket fina ord och tankar, men tyvärr så är de flesta för fega för att lägga sig i och vänder gärna ryggen till men om vi människor börjar att bry oss mer och agera med handlingar i verkliga livet när vi ser något som inte är okej så kan en sån här fruktansvärd händelse kanske uteslutas. Prata kan man men ställa upp när det väl gäller det är svårt för många. Va inte rädda för att lägga er i…detta land ska vara ett tryggt land som vi alla oavsett kön eller nationalitet skall känna en viss trygghet att bo i.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: