Hem > Fadime Sahindal > Gästblogg: Rasool Awla, statsvetare och sociolog

Gästblogg: Rasool Awla, statsvetare och sociolog

Låt inte Fadime Sahindals kamp gå förlorad

Med anledning av 10-årsdagen av Fadime Sahindals död invigs idag en minnespark för henne i Uppsala. När kommunen hade tagit beslut om att bygga en minnesplats, gick TT i augusti 2010 ut med nyheten. Den spreds snabbt i medierna och som så många gånger förr hävdade TT, många tidningar och SVT att Fadime mördades för att hon hade haft en svensk pojkvän. Man kan läsa och höra i alla möjliga sammanhang att orsaken till att Fadime mördades var att hon hade valt en svensk pojkvän eller ”fel person”, det vill säga en svensk kristen man.

Fadime offrade bokstavligen sitt liv för att förklara för det svenska folket vad hedersvåld går ut på. Genom sina föredrag och offentliga tal försökte hon berätta att hedersvåld och hedersförtryck inte hör till någon specifik religion, kultur, klass eller etnisk grupp. Hon gjorde däremot skillnad mellan det våd och förtryck som hon själv och andra invandrarkvinnor hade drabbats av i hederns namn och det våld som etniska svenska män utsätter kvinnor för.

Hedersvåld förekommer i varierande grad bland såväl muslimer som de som tillhör religiösa minoriteter i islamvärlden. Fadime själv var inte muslim. Hon var alevit. Pappan till hennes pojkvän Patrik Lindesjö, däremot är muslim från Iran. Hedersvåld har inte uppstått bland invandrargrupper i Sverige! Vi har tagit med oss ”seden” hit. Ingen av det tiotal personer som har mördats i Sverige i hederns namn har mig veterligen haft förhållanden med svenskar. Kvinnor i en hederskultur drar inte skam över sin släkt genom att skaffa sig en pojkvän med en annan etnisk- eller religionstillhörighet än sin egen. Deras ”brott” är att de har dristat sig till att inleda en relation överhuvudtaget! De tusentals kvinnor som mördas i hederns namn i världen varje år dödas inte för att de har haft en affär med en svensk man. De allra flesta dödas i sina egna hemmiljöer på grund av att de har haft en relation med en man – oftast en granne – som har samma kultur, religion och etniska tillhörighet som kvinnan själv.

I de miljöer där hedersmord förekommer behöver inte en kvinna ens inleda en kärleksrelation för att hon ska bli mördad. Minsta avvikelse från de normer som heders- och kyskhetskulturen påbjuder dem kan leda till mord. Alla de som har dödats i hederns namn i Sverige hade inte haft förhållanden. Några har mördats på grund av att de har velat dra sig ur sitt äktenskap.

Journalister har som bekant oerhört stor makt men just därför också ett stort ansvar. Få andra påståenden om invandrare och muslimer torde kunna skapa sådan rasism, främlingsfientlighet och islamofobi som de ovan nämnda formuleringarna är i stånd att göra. Inte hade väl Fadime velat att orsaken till hennes död skulle förklaras på det här viset?

Många svenska feminister gör ingen skillnad mellan det våld som begås i hederns namn och det våld som begås av västerländska män mot kvinnor. Deras uppfattning är att alla former av mäns våld mot kvinnor är universellt och har sin grund i patriarkatet. Våld som våld och mord som mord. Genom den här typen av förklaringar av hedersrelaterat våld förenklas och reduceras orsakerna till och konsekvenserna av det hedersförtryck som håller kvinnor genom hela livet i ständigt skräck.

Patriarkala normer ligger förvisso bakom nästan allt det våld som män utsätter kvinnor för, inklusive hedersvåld, men det finns fundamentala skillnader mellan orsakerna bakom och formerna av våldet! Heders- och kyskhetsnormer är minst lika viktiga som patriarkala normer när det gäller hedersvåld. Endast patriarkala strukturer räcker alltså inte som förklaring när det gäller hedersvåld. Som avslutning på sitt tal i Riksdagen den 2 november 2001 sade Fadime: ”Jag hoppas att ni inte vänder dem [invandrarkvinnor som drabbas av hedersvåld och hedersförtryck] ryggen, att ni inte blundar för dem.”  Det vore ett stort svek mot alla kvinnor som härstammar från kyskhetskulturer, om det hedersrelaterade våldet jämställdes med det våld i nära relationer som förekommer över hela världen.

Att begripliggöra det hedersrelaterade våldet kräver både kunskaper och fingertoppskänsla. I Sveriges har svenska kvinnor utsatts för, och utsätts för, dödligt våld av män som är dem närstående men hedersmord har aldrig förekommit i den här delen av världen. 10-årsdagen av mordet på Fadime Sahindal skulle kunna vara början på ett allvarligt försök att stoppa de felaktiga förklaringarna till hedersmord, som olyckligt nog har fått stor spridning.

Rasool Awla

Rasool Awla är statsvetare och sociolog. Rasool är engagerad i föreningen Män mot hedersförtryck. Läs mer om organisationen här.

Annonser
Kategorier:Fadime Sahindal Taggar:
 1. Figaro
  januari 15, 2012 kl. 6:14 e m

  Menar du att det är skillnad på kyskhetsnormer och patriarkala normer? Kyskhetsnormer är väl inget annat än ett exempel på hur ett patriarkalt tänkande tar sig uttryck. En otroligt förvirrad text detta.

  • Rasool Awla
   januari 20, 2012 kl. 2:06 e m

   Måhända att texten är förvirrande – i varje fall för somliga – men den återspeglar å andra sidan den komplexitet som ligger inbäddad i företeelsen ”hedersrelaterat våld” och ”hedersrelaterat förtryck”. Jag anser att det finns skillnad mellan ”orsakerna till”, ”formerna av” och ”konsekvenserna av” hedersrelaterat våld och förtryck jämfört med västerländska mäns våld mot kvinnor (våld i nära relationer) och förtrycket av västerländska kvinnor. Ja, jag anser att det finns stora skillnader mellan hederskultur och kyskhetskultur och patriarkala normer och strukturer.För övrigt så anser jag att min uppfattning tydligt framgår i texten!

   Rasool

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: