Hem > Fadime Sahindal > Gästbloggare: Leif Ericksson, Fadimes advokat

Gästbloggare: Leif Ericksson, Fadimes advokat

För 10 år sedan levde Fadime.

 Hon var nästan färdig med sin utbildning på Socialhögskolan i Östersund och hade ett stort äventyr framför sig. Hon skulle göra sin praktik i Kenya! Kanske tänkte Fadime på hur mycket som hade hänt sedan den svåra tiden några år tidigare, då hon hotats av sin familj, då hennes pojkvän förolyckades, då hon hade varit ”Fadime” med hela svenska folket. Kanske tänkte hon att livet ändå hade fortsatt, att hon ändå hade kommit vidare, och att hon hade fått ny kontakt med sin mor Elif, som hon älskade så mycket.

Det som hon ville göra, måste göra, innan hon reste, det var att ta farväl av sin mor och sina småsyskon, Songül som hela tiden hade varit hennes kontakt och som hade varit vägen in tillbaka till modern, och Nebile som bara var 14 år. Men, tror jag, viktigast var att träffa mamma Elif.

 På något sätt fick Fadimes far Rahmi vetskap om att Fadime var i Uppsala. Jag tror att någon av en händelse fick syn på Fadime vid Centralen eller på bussen, och att det nådde fram till fadern.

Om den personen inte ringt, om Fadime hade fått säga adjö, sovit över hos sin väninna och sedan rest till Kenya? Vad hade hon gjort idag?

Fadime hade talat om sin och andras situation i riksdagen ett par månader tidigare. Inte för riksdagen, utan för Röda korset som hade lånat lokalerna, och med löfte om att Fadimes namn inte skulle synas utåt. Men Fadime hade hållit ett tal, och visat samma engagemang som tidigare, hennes åsikter var lika starka, hennes framförande lika intensivt. Socialsekreteraren Fadime Sahindal hade mycket väl kunnat arbeta med invandrartjejer, hon hade blivit accepterad eftersom hon visste vad de upplevde, hon hade haft kunskap om hur de tänkte och kände. Och ibland skulle någon känna igen henne och säga ”är inte du den Fadime som jag såg i TV så mycket förr i tiden, som berättade om hedersvåld och hederskultur?”

Fadime ville inte bli en martyr, hon ville inte bli en ikon. Hon ville vara en vanlig tjej, ha sin frihet att göra det hon ville med sitt liv. Fadime hade kommit långt. Hon visste att många andra flickor med hennes bakgrund fortfarande levde i tvång, i ett liv de inte själva valt. Det är mycket troligt att hon hade varit en aktiv och stor kraft i ”Föreningen glöm aldrig Pela”.

Leif Ericksson

 Leif Ericksson var Fadime Sahindals advokat. Han kommer att tala vid minneshögtiden på Uppsala stadsteater. Leif har tillsammans med journalisten Ulf Broberg skrivit boken ”Du ska dö: En dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal”. Boken lanseras fredagen den 20/1.  

Annonser
Kategorier:Fadime Sahindal Taggar:
  1. januari 16, 2012 kl. 11:15 f m

    Vi har inte glömt Fadime,och vi kommer aldrig glömma henne.

    Med det patriarkala och feodalismen som anser kvinan är hederobjekt .Vi kommer at kämpa bryta den kilan politik och patriarkala samhällssytemet också feodalismen

    Aynur Beydogan(vp)

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: