FADIME SAHINDAL

Två månader före sin död talade 26-åriga Fadime Sahindal i Sveriges riksdag. Hon berättade om livet som utstött, förföljd, misshandlad och ständigt hotad till livet.

Fadime blev en frontfigur mot hedersförtrycket och berättade hur vissa myndigheter inte tog hennes fruktan på allvar. Som barn hade hon kommit med sin familj från turkiska Kurdistan. Hon slets mellan två kulturer, blev student och läste till socionom i Sundsvall och Östersund, för att komma på avstånd från familjen.

Hoten tilltog när det blev känt att Fadime hade en svensk pojkvän, Patrik. Han omkom när hans bil av okänd orsak körde av vägen samma dag de skulle flytta tillsammans.

Den 21 januari 2002, på väg till en praktikperiod i Afrika, hade en syster lyckats arrangera ett hemligt möte för Fadime och modern i Uppsala. I mörkret utanför dörren väntade fadern som från nära håll avlossade sitt vapen mot dottern.

Fadimes död skakade Sverige. Uppsala domkyrka var fullsatt och smyckad med tusentals vit nejlikor, kronprinsessan, ministrar och andra samhällsrepresentanter hedrade Fadime vid begravningsakten som bevakades av ett stort medieuppbåd.

Fadime kommer att minnas som en jämställdhetskämpe och var den person som uppmärksammade Sverige på hedersproblematiken och dess konsekvenser.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: